Vacatures, ZZP-ers, ritten en meer

Altijd al eigen baas willen zijn?

Zeker in de tijd dat de banen niet voor het oprapen liggen denken veel mensen er over na om eigen baas te worden. ZZP-er worden is de trend. Je kan het natuurlijk ook direct groots aanpakken en met meerdere auto´s en personeel van start gaan. De meeste mensen zullen echter eerst als ZZP-er beginnen. Dit doen ze vaak naast hun huidige baan of uitkering.

Het is relatief simpel om je eigen koeriersbedrijf te beginnen maar niet iedereen is hiervoor geschikt. Er komt namelijk meer bij kijken dan alleen pakjes van a naar b te brengen. Wij zullen al wat zaken behandelen waar je rekening mee moet houden. Ga vooral niet overhaast te werk. Overleg goed met jezelf en eventueel gezinsleden en/of vrienden of dit wel iets voor jou is.

Bestelauto kopen / leasen / huren.

Bedenk goed welke bestelauto je wil gebruiken voor jouw koeriersdienst. Je zult er behoorlijk wat tijd in doorbrengen. Je moet de auto zelf prettig vinden en de auto moet natuurlijk ook geschikt zijn voor koerierswerk. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om de auto met zijdelings openslaande deuren te kopen. Als de laaddeur naar boven toe open gaat kan je er een heel stuk moeilijker iets met een heftruck inzetten. Ook moet de laadvloer minstens de grootte hebben van een europallet (120×80).

De meeste koeriers zullen niet over een NIWO-vergunning beschikken als ze van start gaan. Deze vergunning is verplicht als je vrachten van meer dan 500kg wil vervoeren voor derden. Daarbij wordt gelet op het laadvermogen van de auto. Is het laadvermogen meer dan 500kg dat ben je automatisch in overtreding. Ook als de lading lichter is. Als het laadvermogen van de bestelauto hoger is dan 500kg is het verstandig om het officiele laadvermogen te laten aanpassen bij de RDW. Dat is een schriftelijke procedure die vrij snel verloopt en minder dan € 100 kost.

Veel koeriers gaan in eerste instantie in opdracht van grotere koeriersbedrijven rijden. Deze bedrijven stellen het vaak niet op prijs als hun charter zijn eigen reclame op de bestelauto heeft staan. Bedenk dan ook goed of je wel reclame op jouw auto wil plaatsen.

Heb je genoeg geld op je rekening staan? Dan kan je natuurlijk een bestelauto kopen. Maar financieren leasen of huren is natuurlijk ook mogelijk. Huren is waarschijnlijk de duurste optie maar je kan de auto wel direct terug geven als het toch allemaal niet zo blijkt te gaan zoals je zou willen.

 

Inschrijven bij de kamer van koophandel en VAR aanvragen

Het starten van een koeriersbedrijf is eigenlijk alleen een kwestie van inschrijven bij de kamer van koophandel. Je krijgt meteen jouw kvk-nr mee en ook worden daar alle gegevens ingevuld zodat je straks belasting mag betalen. 🙂
Je moet zelf via de website van de Belastingdienst een VAR-verklaring aanvragen. Deze verklaring zorgt ervoor dat jouw opdrachtgevers geen llonbelasting hoeven te betalen over de werkzaamheden die jij voor hen uitvoert. Het aanvrage van een VAR-verklaring is eenvoudig en doorgaans heb je de verklaring binnen 2 a 3 weken in huis.

Klanten vinden

Elk bedrijf heeft natuurlijk klanten nodig. Veel starters melden zich eerst aan bij de grotere koeriersbedrijven in de buurt. Zij huren namelijk vaak charters in. Een presentatie op internet mag uiteraard ook niet ontbreken.

Het is ook belangrijk om zeveel mogelijk mensen jouw visitekaartje te geven. Misschien hebben ze niet direct een koerier nodig maar visitekaartjes kan je bewaren en wie weet hebben ze in de toekomst wel een koerier nodig en dan komt jouw kaartje weer tevoorschijn.

Besparen met een tankpas

Een tankpas is absoluut onmisbaar. Als je een tankpas hebt krijg je maandelijks een factuur waar alle tankbeurten op staan. Zo weet je zeker dat je de btw kan verrekenen met de fiscus. Een kassabonnetje is namelijk officieel niet toereikend omdat de naam van de klant (uw bedrijf) er niet op staat. Er zijn veel aanbieders van tankpassen. Meestal zijn ze merkgebonden. Wie echter een tankpas van MKB-brandstof neemt kan bij elk tankstation in Nederland tanken. Dus ook bij de goedkope tankstations.